9 Ocak 2021 Cumartesi

Marka Devir İşlemleri

 Marka devri; markanın tescil edildiği mal veya hizmetlerin tamamı veya bir kısmı üçüncü şahıslara devredilmesidir.Marka sahibi;devir,kısmi devir,birleşme,miras yolu ile intikal veya markanın cebri icra yoluyla satılması nedeniyle değişmişse,değişiklik aşağıda belirtilen belgelerin sunulması durumunda sicile kaydedilir ve Gazetede yayımlanır.


1-Devir veya kısmi devrin sicile kaydı için aşağıdaki belgelerin verilmesi zorunludur:


a)Talep dilekçesi,


b)Ücretin ödendiğini gösterir belge,


c)Devre konu marka tescil numarası ile marka adının yer aldığı,kısmi devirler için devredilen mal veya hizmetlerin belirtildiği devir sözleşmesi ya da bu sözleşmenin veya mülkiyet değişikliğini gösteren kısmının aslına uygunluğunun noter tarafından tasdiki i örneği,


d)Talep vekil aracılığıyla yapılmışsa vekaletname veya vekilin talep sahibi kişiden önceden alıp Enstitüye vermiş olduğu vekaletnameye atıf.


Kısmi devir halinde,kısmi olarak devredilen mal ve/veya hizmetler için,kısmi devralan adına yeni bir marka dosyası oluşturularak devir kapsamı mal ve/veya hizmetleri içeren marka tescil belgesi yeni marka tescil numarası verilerek düzenlenir.Marka,yeni tescil numarası ile ilk tescil tarihi de belirtilerek sicile kaydedilir ve Gazetede yayımlanır.Yeni oluşturulan marka tescil belgesi için belge düzenleme ücreti alınır.


2-Birleşmenin sicile kaydı ve yayımlanması için aşağıdaki belgelerin verilmesi zorunludur:


a)Birleşmeye konu marka tescil numarası ile marka adının yer aldığı talep dilekçesi,


b)Birleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesi ya da bunun noter tasdikli örneği ve birleşen yabancı bir şirketse birleşmeyi gösterir yabancı dildeki belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,


c)Ücretin ödendiğini gösterir belge,


d)Talep vekil aracılığıyla yapılmışsa vekaletname veya vekilin talep sahibi kişiden önceden alıp Enstitüye vermiş olduğu vekaletnameye atıf.


3-Miras yolu ile intikal halinin sicile kaydı ve yayımlanması için aşağıdaki belgelerin verilmesi zorunludur:


a)Miras yolu ile intikal e konu marka tescil numarası ile marka adının yer aldığı talep dilekçesi,


b)Mirasçılık belgesi ya da atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösterir belge ya da bunların,aslına uygunluğunun ilgili mahkeme veya noter tarafından tasdiki i örneği,


b)Ücretin ödendiğini gösterir belge,


d)Talep vekil aracılığıyla yapılmışsa vekaletname veya vekilin talep sahibi kişiden önceden alıp Enstitüye vermiş olduğu vekaletnameye atıf.


4-Markanın cebri icra yoluyla satılması halinde mülkiyet değişikliğinin sicile kaydı ve yayımlanması için aşağıdaki belgelerin verilmesi zorunludur:


a)Cebri icra yoluyla edinilen markanın tescil numarası ile marka adının yer aldığı talep dilekçesi,


b)Cebri icra yoluyla yapılan satışta,markanın kime satıldığını belirten ilgili merciin yazısı,


c)Talep vekil aracılığıyla yapılmışsa vekaletname veya vekilin talep sahibi kişiden önceden alıp Enstitüye vermiş olduğu vekaletnameye atıf.


Markanın mülkiyetindeki değişikliğin birden fazla sayıda tescile ilişkin olması durumunda,ilgili tüm tescil numaralarının talep dilekçesinde belirtilmesi,değişikliğin aynı hukuki işlemden kaynaklanması ve markanın eski ve yeni sahiplerinin aynı olması şartıyla tek bir talep yeterli olur,ancak talep dilekçesinde yer alan her marka için ayrı ücret ödenir.


Makul nedenlerle şüpheye düşülmesi durumunda Enstitü,mülkiyet değişikliği talebine ilişkin olarak,talep sahibinden gerektiğinde noter tasdikli olması da dahil her türlü delilin ibrazını isteyebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Marka Devir İşlemleri

 Marka devri; markanın tescil edildiği mal veya hizmetlerin tamamı veya bir kısmı üçüncü şahıslara devredilmesidir.Marka sahibi;devir,kısmi ...