25 Kasım 2020 Çarşamba

Marka Tescil Belgesi


 Marka Tescil Belge Başvurusu yapıldıktan sonra Türk Patent Enstitüsü’ nün şekilsel ve hukuksal incelemesi sonrası, markanın bültende yayınlanması ve herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda son aşama olan marka tescil belgesi alınması aşamasına gelinir. Bu noktada marka tescil belgesi alınmasına yönelik harç ücreti TPE’ ye yatırılır. Ve marka tescil belgesi varsa önce vekiline sonrasında vekili tarafından marka sahibine ulaştırılır. Marka sahibinin vekili yok ise direk kendisine marka tescil belgesi intikal eder.


Burada dikkat edilmesi gereken husus vekilsiz yapılan direk marka başvurularında marka sahibinin adres bilgileridir. Eğer adres bilgileri güncel değilse ve bir değişiklik oldu ise marka tescil belgesi eski adrese ulaşır ve oradan da enstitüye iade olur.


Marka tescil belgesi üzerinde hangi bilgiler vardır ?

Marka No’ su 

Marka Çeşidi (Hizmet ve/veya Ticaret)

Marka Örneği

Marka Sahibi bilgileri

Emtia sınıfları

Emtiaların açılımı (Marka tescil belgesinin eki olarak) 

Markalar dairesi başkanlığının onay ve imzası


Marka tescil belgesi alındıktan sonra ne yapılmalı

Marka tescil belgesinin alınması marka başvurusu ile başlayan bir tescil sürecinin nihai sonucudur. Marka tescili ile ticarette kullandığınız ürün veya hizmet isminizi koruma altına almış olursunuz. Ancak  Markanızın tescil edilmiş olması taklit edilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Koruma altına aldığınız markalarınızın piyasada takip edilmesi ve benzerlerinin tespit edilmesi ne derece önemli ise Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvuruların da takip edilmesi, benzerlerinin tespit edilmesi ve tescil işlemlerinin bir an önce iptal edilmesi de aynı ölçüde gerekmektedir.


Dolayısıyla vekil bir firma vasıtasıyla marka izleme hizmeti almanız tavsiye edilir.


Ayrıca marka tescil belgesinin alınması sonrası takip edilmesi gereken ve tescil sonrasına konu olabilecek işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler şunlardır. 

Adres Değişikliği

Devir İşlemi

Marka Yenileme

Lisans İşlemi

Benzer Marka Yayın Kararına İtiraz

Nevi Değişikliği

Unvan Değişikliği

Veraset ve İntikal

Rehin İşlemi

Cezalı Marka Yenileme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Marka Devir İşlemleri

 Marka devri; markanın tescil edildiği mal veya hizmetlerin tamamı veya bir kısmı üçüncü şahıslara devredilmesidir.Marka sahibi;devir,kısmi ...